Brașov. Extremă urgență

Nu mi-am dat cu părerea despre situația neașteptat de bizară de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov din motive foarte diverse. Am monitorizat, în ultimii ani, situații de criză din diverse colțuri ale țării, pentru că abuzuri se ptrec mai peste tot, la fereală de ochii unui Minister al Culturii ocupat doar cu teatrele naționale și ai unui UNITER ocupat cu nu se știe ce, dar cu altceva decât ideea de monitorizare „sindicală” – vai, atât de necesară azi la noi, dar sublim lipsită cu desăvârșire – de care viața noastră teatrală ar avea nevoie acum cu asupra de măsură.

De la Brașov mi-au parvenit de-a lungul vremii – direct sau indirect – semnale urâte, de mult. Că nu s-a mai mandatat un manager care obținuse perfomanțe vizibile, din orgoliul unei tute locale – și-mi asum termenul! -, că niște sinecuriști veniră de sperară că oameni de mare ispravă din teatrul brașovean – recte minunatul profesionist Mariana Hudișteanu – le va ține (sine)curul în decizii manageriale, că un om ca Oana Borș, bun de curator și director artistic de mari festivaluri, ca FNT sau FEST-FDR, nu e bugăt de bun pentru „marile speranțe” de panaramă ale „ordonatorului de credite” format din căcănari ai Brașovului. Da, am primit tot felul de semne din astea. Așa cum am primit semne de revoltă – e-adevărat, cam teribiliste, poate, nu destul de coerente, nu destul de concertate – din partea actorilor care fac nucleul dur, ăla bun și valoros, al teatrului din Brașov.

Dar e destul! S-au petrecut la Teatrul „Sică Alexandrescu” ilegalități strigătoare la cer, pe care nu trebuie să le documentezi ca să le demonstrezi.

Deci, tehnic vorbind:

  1. La Teatrul „Sică Alexandrescu” s-a organizat un concurs de management anulat, din motive procedurale, ceea ce demonstrează incapacitatea instituției girante, recte Primăria și Consiliul Local!
  2. La același teatru s-a organizat un al doilea concurs, cu aparență – falsă! – de legalitate, în urma căruia e desemnat câștigător un candidat care-și prezintă curănd demisia. Nnu discut acest aspect. Concursul în sine însă e ilegal, întrucât numele candidaților a fost anonimizat la notarea pentru primul segment de evaluare – notele au fost date pentru candidați nenominalizați! -, iar proiectele de management nu au figurat, conform legii, pe site-ul Primăriei, cel puțin când am căutat eu (dacă greșesc, invit Primăria Brașov să indice linkul unde acestea pot fi accesate).

Numirea unui manager interimar este dreptul ordonatorului, dar atribuțiile acestuia sunt limitate prin lege. Recte, acesta poate gira bunul mers al instituției până la desemnarea unui manager contractual. Deciziile ce țin de litigii de muncă se rezolvă strictamente conform Codului Muncii, punctual și personal, adică prin decizii scrise ale managerului, după consumarea etapelor legale: ordin de serviciu, constatare de nesupunere, absență etc., avertisment verbal, avertisment scris, penalizare salarială pe trei luni, desfacere de contract cu litera i. Etapizarea legală durează cel puțin 4 luni. Deciziile actuale ale managerului interimar sunt nule de drept, întrucât nu respectă termenele legale.

Prefectul Județului Brașov trebuia sesizat încă de la anularea primului concurs pe post, pentru consiliere de expertiză administrativă. Faptul că nu s-a făcut acest lucru e regretabil.

Ca teatrolog și monitor al situațiilor de acest gen din mai multe teatre din România, în ultimii ani, solicit Ministerului Culturii, ca supraveghetor al aplicării legislației în domeniul managementului instituțiilor de cultură, Prefecturii Brașov, în calitate de monitor al aplicării legislației române, și UNITER, ca organizație de breaslă a teatratorilor români, să controleze și să avizeze Primăriei Brașov, ca instituție cu autoritate administrativă,  un ghidaj legal pentru clarificarea situației de la Teatrul „Sică Alexandrescu”. Personal, îmi ofer pro bono serviciile de raportor instituțional în ce privește situația critică pe care o constatăm azi.

Claudiu Groza, teatrolog

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: