Pe Twitter cu duşmanul sau Cenzura la CNN

Celebrul post de televiziune CNN şi-a concediat senior editorul pentru Orientul Mijlociu pentru că a regretat printr-un mesaj pe twitter moartea unui ayatollah din conducerea Mişcării Hezbollah, considerată teroristă în SUA. Octavia Nasr lucra pentru CNN de 20 de ani.

Aparent, ştirea nu redă decât rigoarea unui raport profesional care constrânge individul până la a-l depersonaliza. În multe instituţii media, jurnaliştii nu au dreptul la un discurs asumat individual, chiar dacă au expertiză de cel mai înalt nivel în domeniul respectiv, pentru a nu denatura obiectivitatea reportajului pe care-l semnează. Pe de altă parte, exagerând şi localizând niţel, cum ar fi ca un cercetător al crimelor comunismului românesc să regrete moartea unui torţionar care a căsăpit oameni prin puşcării doar pentru că aceia nu erau ca el?

Dacă mergem însă ceva mai în profunzimea „cazului Nasr” dăm de nişte nuanţe pe care până şi CNN, cât e el de post credibil şi independent, nu le mai bagă în seamă, demonstrând limpede că cenzura nu e un avatar al sistemelor totalitare, ci şi al „common sense”-ului mic-burghez ultragiat în obtuzitatea sa. CNN reproşează Octaviei Nasr că i-a provocat deservicii, deşi jurnalista specificase că îl respecta pe ayatollahul Fadlallah pentru că era unul din liderii şiiţi maleabili în privinţa drepturilor femeilor musulmane.

Octavia Nasr cunoştea foarte bine situaţia din Orientul Mijlociu. Era, cum s-ar spune, „în pat cu duşmanul”, văzându-i astfel nu doar defectele, ci şi eventualele calităţi. Pentru că nimeni, în afara mass-mediei din ultimii ani, nu e doar alb sau doar negru. Până şi pe Barack Obama îl cheamă şi Hussein.

Doar că nu ne cunoaştem deloc unii pe alţii şi nici nu ne prea interesează. Globalizarea nimicului ne-a făcut nişte oameni de nimic, incapabili, precum Napoleon cel oportunist şi inflexibil, să ne omagiem duşmanul la moarte, pentru statura sa demnă de a ne fi înfruntat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: