Cele patru trepte laice ale canonizării

Canonizarea laică e un proces cu mult mai alert şi mai scurt decât cea bisericească. De regulă, acest proces are loc în aproximativ 8-12 ore, şi are patru trepte, dupe cum urmează:

1. cin-stirea, adică intrarea, cu umilinţă, întrucât raţional, în cinul membrilor unei comunităţi bahice. Această treaptă are şi o sumedenie de expresii ce o consacră: „Fac cinste!”, „Mă cinsteşti şi pe mine?”, „Hai la o cinste!” etc. După cin-stire, etapă iniţiatică, a cărei durată variază între 3 şi 6 beri, urmează, de bună seamă

2. beat-ificarea, adică înălţarea prea-cinstiţilor convivi la o treaptă superioară de trăire spirtuală (atenţie la lectura acestui cuvânt!), în care nirvana te podideşte până la a te copleşi, turti, muci (cu accentul pe ultima silabă).

Următoarele două trepte ale canonizării au loc după consumarea unui răgaz de limpezire interioară, aşa cum se cuvine în urma unei experienţe de asemenea intensitate. Ele sunt

3. pocăinţa, asociată în genere cu revenirea la smerenia iniţială cin-stirii, încă şi mai profundă, e clipa în care păcătosul îşi recunoaşte, cu capul plecat înspre carafa de apă ori borcanul cu murături, nevrednicia, trufia şi alte necurate simţăminte interioare (cam cele din decalog).

A patra treaptă, cea care desăvârşeşte procesul canonizării, este, fireşte

4. sfinţenia, în care, uscat precum asceţii din pustie, nevrednicul posteşte bahic, îşi face jurăminte de cumpătare şi dreaptă chibzuinţă. Asta, de bună seamă, până la intrarea din nou în comunitatea prea-cinstitelor feţe de masă ale cârciumii.

Aleluia!

Un răspuns to “Cele patru trepte laice ale canonizării”

  1. doho Says:

    Traiasca comuniunea bahica clujeana si vestitorii ei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: